Dünya genelinde nüfusun artması ve ihtiyaçların çeşitlenmesi, sanayi ve endüstri sektörlerinin genişlemesine neden olmuştur. Bu durum, enerji tüketiminin artmasına yol açmıştır. Artan enerji talebi, devletleri farklı enerji kaynakları arayışına yönlendirmiştir. Bu arayış, devletleri fosil ve nükleer enerji projelerine alternatif olarak yenilenebilir enerji projelerine yöneltmiştir. Bu eğilim, enerji verimliliği, güvenilirliği ve sürdürülebilirliğinin önemini artırmıştır.
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye ve dünya çapında yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar kapsamında, enerji piyasasına yön veren devletlerin fosil, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yaklaşımlarını dikkate alarak iç ve dış enerji politikalarındaki enerji finansmanı sorunlarını ve çözümlerini incelemektir. Bu incelemeler, Türkiye'nin gelecekteki yenilenebilir enerji projelerine yönelik yaklaşımlarına farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir.
Bu bakış açısına ulaşmak için ulusal ve uluslararası literatür taramaları yapılmıştır. İncelemeler sonucunda, zaman içinde yenilenebilir enerji proje maliyetlerinin azaldığı, ancak gelişmiş devletlerin fosil enerji kaynaklarına olan finansal desteklerine devam ettikleri sürece bu durumun dünya genelinde verimli ve güvenilir enerjiye ulaşmada en büyük engel olduğu gözlenmiştir.
Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında, iklim krizinin etkileri çerçevesinde ulusal ve uluslararası mevcut yasal düzenlemelerin ve politikaların revize edilerek, devletlerin fosil enerji kaynaklarına olan yatırımlarını yerel ve merkezi fonlama sistemleriyle yenilenebilir karma enerji proje modellerine dönüştürmelerinin sürdürülebilir ve güvenli bir enerji piyasası için zorunlu olduğu sonucuna varılmıştır.
The increase in the population worldwide, diversification of demands, industry and industry sector has expanded its area. This situation has led to an increase in energy consumption. This increasing energy demand has led states to search for different energy sources. This search has led states to renewable energy projects as an alternative to fossil and nuclear energy projects. This orientation has increased the importance of energy efficiency, reliability and sustainability.
The main purpose of this study is to gain a different perspective on Turkey's approach to renewable energy projects in the future by examining the attitudes of the states, which are selected among those that shape the energy market, towards the problems and solutions of energy financing in domestic and foreign energy policies, taking into account their approaches to fossil, nuclear and renewable energy sources.
In order to reach this point of view, national and international literature reviews were conducted. As a result of the analyses, it has been observed that renewable energy project costs have decreased over time, but as long as the developed states continue their financial support for fossil energy resources, this situation is the biggest obstacle in reaching efficient and reliable energy worldwide.
In the conclusion and recommendations section of the study, it is concluded that revising the existing national and international legal regulations and policies within the framework of the results of the climate crisis, and transforming the investments of states in fossil energy resources into renewable mixed energy project models with local and central funding system are among the sine qua non of a sustainable and secure energy market.